Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dit zijn DE boeken die je gelezen moet hebben

Wie gek is op lezen is altijd op zoek naar het volgende boek. Een boek dat je in beroering brengt en meeneemt op een reis naar een ander bestaan. Jaarlijks worden duizenden nieuwe boeken uitgebracht en dan zijn er ook nog de klassiekers. Genoeg dus om te lezen, maar dat maakt de keuze er niet makkelijker op. Dit zijn de boeken die je gelezen moet hebben. 

De ex van Ali B, dit is Breghje Kommers!

books-book-pages-read-literature-159866

1. The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald (1925)

The Great Gatsby is een verhaal over de mysterieuze miljonair Jay Gatsby. Het verhaal dat met name gaat over de obsessie van Gatsby voor zijn voormalige vriendin Daisy Buchanan wordt verteld door Nick Carraway. 

Het verhaal schijnt losjes geïnspireerd te zijn op Fitzgeralds eigen relatie met Ginera King. In eerste instantie was het boek niet zo populair, maar dat veranderde in de Tweede Wereldoorlog. Het boek werd toen gratis verstrekt aan Amerikaanse soldaten overzee. Sindsdien heeft het grote publiek het boek omarmd. In 2013 werd het boek verfilmd met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. 

Wie is nu eigenlijk die blonde jonge dame voetbalverslaggeefster? Leer Noa Vahle kennen!

2. 1984 - George Orwell (1949)

1984 is een van de klassieke boeken die je gelezen moet hebben. Het boek is geschreven door George Orwell, een Britse schrijver die in het Verenigd Koninkrijk gezien wordt als een van de grootste schrijvers van zijn generatie. 

Het boek geeft een blik in een wereld waar geen ruimte is voor individuele vrijheid. In het boek word je meegenomen naar Oceania dat geregeerd wordt door ‘de Partij’ met aan het hoofd ‘Big Brother’. Big Brother laat de bevolking continu in de gaten houden en laat zelfs de geschiedenis vervalsen. Ondanks dat het boek in 1949 is geschreven, is het heel actueel. 

Een ei dat over datum is eten, is geen goed idee. Zo voorkom je het!

3. De ontdekking van de hemel - Harry Mulisch (1992)

Het boek De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch wordt door critici gezien als zijn beste werk. Alle thema’s uit zijn voorgaande boeken komen hierin terug. Het boek was jarenlang een bestseller en werd in 2001 ook verfilmd. Wil je dit boek lezen dan moet je er wel even de tijd voor nemen. Het boek bestaat namelijk uit 900 pagina’s.

De ontdekking van de hemel vertelt het verhaal van een engel die een belangrijk voorwerp moet terugbrengen naar de hemel. Om dat voor elkaar te krijgen moet hij bepaalde mensen met elkaar in verbinding brengen. In het boek komen thema’s als vernietiging, wetenschap en religie aan bod. 

4. Honderd jaar eenzaamheid - Gabriel García Márquez (1967)

Gabriel García Márquez is een Colombiaanse schrijver die in 1967 het boek Cien años de soledad uitbracht. Het boek dat in het Nederlands Honderd jaar eenzaamheid heet wordt gezien als een van de beste boeken van deze schrijver. Sinds de uitgave zijn er maar liefst 30 miljoen exemplaren verkocht.

Honderd jaar eenzaamheid vertelt de familiegeschiedenis van familie Buendia. Een deel ervan is een realistisch verhaal, maar het wordt vermengd met magische situaties en droombeelden. Het boek speelt zich af over honderd jaar waarbij het terugkerende thema de eenzaamheid van de karakters is. 

5. Jane Eyre - Charlotte Brontë (1847)

Jane Eyre is een van de klassieke boeken die je gelezen moet hebben. Deze roman speelt zich af in het Noorden van Engeland in het begin van de 19e eeuw. Het vertelt het verhaal van Jane die als wees opgroeit bij haar tante. Ze weet haar zware jeugd te ontsnappen als ze werk vindt als gouvernante. 

Ze wordt verliefd op Mr. Rochester en komt er langzaam achter wat voor geheimen er achter de deuren schuil gaan. Het zorgt ervoor dat Jane Eyre moet kiezen tussen haar eigen overtuigingen en de man waar ze van houdt. Het boek is een gepassioneerd verhaal van een vrouw die op zoek is naar vrijheid en gelijkheid. 

6. De Alchemist - Paulo Coelho (1988)

Als je ons vraagt welke boeken moet je gelezen hebben dan hoort De Alchemist zeker op dat lijstje thuis. Als je het dunne boekje ziet, kun je je nauwelijks voorstellen dat het interessant is om te lezen, maar niets is minder waar.

Het verhaal gaat over Santiago een herdersjongen uit Andalusië. Hij verlangt ernaar om te reizen en de schatten van de wereld te ontdekken. Hij verwacht schatten van goud en juwelen, maar hij vindt een rijkdom die veel meer voldoening geeft. Het boek laat je zien dat je je hart open moet stellen om te leren, kansen te grijpen en je dromen te volgen. 

7. De avonden - Gerard Reve (1947)

Op deze lijst met boeken die je moet lezen kan De avonden van Gerard Reve niet ontbreken. Deze psychologische roman is de debuutroman van Gerard Reve, maar wordt door velen gezien als een van zijn beste werken. Het boek is ook verfilmd. 

Het boek gaat over tien dagen uit het leven van Frits van Egters. Frits is een 23-jarige kantoorklerk die tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel ellende heeft meegemaakt. Hij voelt zich niet zichzelf en wordt getergd door nachtmerries en nare gedachtes. Frits probeert een plek te geven aan deze gevoelens.

Meer boeken die je moet lezen

De lijst met boeken die je gelezen moet hebben is slechts een fractie van de boeken die er zijn. Er zijn nog veel meer boeken die je moet lezen, zowel nieuwe boeken als absolute klassiekers. Een paar andere toppers:

  • The Lord of the Rings – J.R.R. Tolkien (1937)
  • The Catcher in the Rye – J.D. Salinger (1951)
  • De donkere kamer van Damokles – Willem Frederik Hermans (1958)
  • Berlijn Alexanderplatz – Alfred Döblin (1929)
  • Oorlog en vrede – Leo Tolstoj (1869)
  • Hersenschimmen – J. Bernlef (1984)

Welke boeken je uiteindelijk kiest, hangt natuurlijk ook af van jouw persoonlijke interesses en voorkeur voor genre. Als je gek bent op fantasy dan zul je dol zijn op The Lord of The Rings van J.R.R. Tolkien. Wil je liever een psychologische roman lezen dan kun je beter Hersenschimmen van J. Bernlef lezen. 

Picture of Henk
Henk

Schrijver

Henk is een gepassioneerde schrijver die zich specialiseert in woonartikelen. Met zijn diepgaande kennis van interieurdesign en huiselijke trends, biedt hij waardevolle inzichten en inspiratie voor lezers die op zoek zijn naar nieuwe ideeën voor hun woning. Zijn schrijfstijl is helder en toegankelijk, waardoor complexe onderwerpen begrijpelijk worden voor een breed publiek. Henk’s artikelen zijn niet alleen informatief, maar ook boeiend en inspirerend, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun huis om te toveren tot een stijlvolle en comfortabele leefruimte. Met een scherp oog voor detail en een passie voor huiselijkheid, blijft Henk een gewaardeerde bron van informatie voor thuisverbetering.

Inhoud

Nieuwe blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *