Zoek
Sluit dit zoekvak.

Is douchen tijdens onweer gevaarlijk?

water-cold-liquid-running-wet-motion-1159600-pxhere.com (1)

Onweer hebben we allemaal wel eens gezien en gehoord. In Nederland komt het vaak voor tijdens warme, klamme zomerdagen. De ene persoon vindt het een prachtig schouwspel, de andere heeft er een gruwelijke hekel aan. Maar mag je douchen met onweer? Water en elektriciteit is niet zo’n goede combinatie weten we allemaal.

Je eigen caravan pimpen? De DIY-gids!

Douchen tijdens onweer: Wat is onweer precies?

Onweer bestaat voor velen uit twee dingen. Een donder en een bliksem. Een bliksemschicht ontstaat wanneer het spanningsverschil tussen de lucht en de aarde wordt opgeheven. Dit gaat gepaard met waanzinnig hoge spanningen en stroomsterktes. Een bliksemschicht kan een spanningsverschil opheffen van honderden miljoenen volt met een stroomsterkte van 200.000 ampère.

Wanneer er een onweersbui ontstaat, dan is het aan te raden om zo snel mogelijk naar binnen te gaan. Buiten blijven tijdens een onweersbui kan erg gevaarlijk zijn. Toch is het binnenshuis ook oppassen geblazen. Douchen tijdens onweer is niet aan te raden.

Last van kleine zwarte beestjes in huis? Lees dit!

Veel woningen hebben geen bliksemafleider.

Op hoge gebouwen zoals flats en kerken zie je ze altijd. Bliksemafleiders. Op het hoogste punt begint men met het leggen van een massieve, koperen of aluminium kabel. Slaat de bliksem in? Dan werkt de koperen kabel als een soort aardpen en voert het alle overtollige energie af naar de grond.

Dit is bij huizen niet het geval. Omdat het huizen relatief laag zijn, zijn bliksemafleiders niet verplicht en worden bijna nooit toegepast. Wanneer de bliksem onverhoopt in slaat in een huis, kan de overtollige energie niet op een veilige manier naar de aarde afgevoerd worden.

Het straatwoord ‘Ouleh’, dit betekent het.

Is douchen met onweer gevaarlijk? Water, metaal en stroom

Wie een beetje opgelet heeft bij de natuurkunde les weet dat water, metaal en stroom geen goede combinatie is. Alle metalen, maar ook water geleidt heel goed elektrische energie. Dit is waarom je niet moet douchen als het onweert.

Het waterleidingsysteem is in veel huizen nog gemaakt van koper. Een hele goede geleider van elektrische energie. Daarnaast zijn douchekranen gemaakt van staal. Door dit koper en staal stroomt veel water, wat ook nog eens een heel goede geleider is. Dit tezamen, kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

De weg van de minste weerstand

Wanneer elektrische energie ontlaadt vanuit de wolken naar de aarde, dan zoekt het de weg van de minste weerstand. Wanneer een gebouw voorzien is van bliksemafleiding, dan is dat de weg van de minste weerstand. Het is het hoogte punt en het materiaal geleidt heel goed. Heb je geen bliksemafleiding, dan heb je geen idee waar de elektrische energie naartoe gaat.

Daarom is douchen met onweer gevaarlijk. Wanneer de bliksem inslaat in je woning, dan zal de elektrische energie de weg van de minste weerstand zoeken. In een woning is dit vaak de drinkwaterinstallatie die veelal van koper gemaakt is en het water dat hier in zit. Sta jij op dat moment te douchen, dan zul jij degene zijn die “aarde maakt” en een zware elektrische schok krijgen.

Niet douchen met onweer en houdt de bliksem buiten

Buiten het feit dat je niet moet douchen met onweer, is het belangrijk dat je er ook voor zorgt dat je de bliksem zoveel mogelijk buiten houdt. Vanuit de meterkast gaat je elektrische installatie door het hele huis naar de stopcontacten. Dit is bijna allemaal koper en geleidt er goed.

Bij een onweersbui is het dus belangrijk dat je alle stekkers uit de stopcontacten hebt. Ondanks dat je meterkast geaard is, kan deze niet omgaan met zulke gigantische spanningen. In het geval van blikseminslag, zal het overgrote deel van de elektrische energie het huis in gaan en al je elektrische apparatuur kapot. Dit kan later weer resulteren in brand.

Kan je douchen met onweer? Even geen water

Het antwoord is een volmondig nee. Wanneer er een onweersbui gaande is, dan moet je niet onder douche gaan staan. Een onweersbui duurt vaak niet veel langer dan een kwartier. Wanneer de bui weggetrokken is kun je gewoon gaan douchen.

Ook is het belangrijk om even weg te blijven bij andere waterbronnen zoals keukenkranen. Deze heb dezelfde werking. Verder is het verstandig om weg te blijven bij ramen. In sommige gevallen kan een klap onweer zo heftig zijn, dat de ramen ervan kapot springen.

Picture of Henk
Henk

Schrijver

Henk is een gepassioneerde schrijver die zich specialiseert in woonartikelen. Met zijn diepgaande kennis van interieurdesign en huiselijke trends, biedt hij waardevolle inzichten en inspiratie voor lezers die op zoek zijn naar nieuwe ideeën voor hun woning. Zijn schrijfstijl is helder en toegankelijk, waardoor complexe onderwerpen begrijpelijk worden voor een breed publiek. Henk’s artikelen zijn niet alleen informatief, maar ook boeiend en inspirerend, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun huis om te toveren tot een stijlvolle en comfortabele leefruimte. Met een scherp oog voor detail en een passie voor huiselijkheid, blijft Henk een gewaardeerde bron van informatie voor thuisverbetering.

Inhoud

Nieuwe blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *