Wat betekent ouleh?
- Publicatie: 8 januari 2024
Misschien heb je op straat weleens de uitroep ‘Ouleh!’ gehoord. Als je geen Arabisch spreekt of geen flauw idee hebt van straattaal, is de kans groot dat je niet weet wat het betekent. Het zou zelfs kunnen dat deze term je nog nooit is opgevallen. Benieuwd naar de betekenis en wil je meer weten over straattaal? Dan zit je hier goed.
In het Arabisch staat ‘ouleh’ simpelweg voor ‘zij’, een aanwijzend voornaamwoord. Maar in straattaal heeft het woord compleet andere betekenissen. Dat is vaak het geval in straattaal, omdat het een mix is van verschillende talen.
Dit zijn de leukse huisdieren om te hebben (en de makkelijkste)!
Ouleh als stopwoordje
‘ouleh’ wordt vaak achter een zin geplakt, zonder echt iets te betekenen, maar het voegt toch iets toe. Sommigen denken dat het iets betekent als ‘of niet dan?’. Anderen denken dat ‘ouleh’ gewoon een andere spelling en uitspraak is voor het bekendere straattaalwoord ‘wollah’, wat ‘ik zweer bij Allah’ betekent.
Guccimen’s bekendheid
Rene Watzema van Rumag ging de straat op in Amsterdam om mensen te vragen hoeveel hun outfit waard is. Daar ontmoette hij een jongen gekleed in Louis Vuitton en Gucci (echt of niet…). Zijn outfit, naar eigen zeggen, was duizenden euro’s waard. En elke zin die hij uitsprak, eindigde op ‘ouleh’. Deze jongen, bijgenaamd ‘Guccimen’, kreeg zijn moment van roem bij Rumag en leidde tot veel memes – zoals ‘Café Ouleh’ en ‘RTL Oulehvard’ – die de term ‘ouleh’ verspreidden.
Guccimen plaatste regelmatig video’s op TikTok vanaf februari 2022 tot en met september 2022. En ja hoor, ook daar gebruikte hij het woord ‘ouleh’ veelvuldig.
Straattaal
Straattaal bestaat al zo’n vijftig jaar en werd voor het eerst opgemerkt in de jaren tachtig. Vooral jongeren maken gebruik van straattaal, een taal die voortkomt uit onze multiculturele samenleving. Het ontstond door contact tussen het Nederlands en andere talen zoals Marokkaans (Arabisch en Berbers), Turks, Surinaams (Sranantongo of Sranan Tongo), Engels en Antilliaans (Papiaments). Vanwege het gebruik in de media, zoals muziek en sociale media, is straattaal nu ook een geschreven taal.
In de populaire serie ‘Mocro Maffia’ wordt veel straattaal gebruikt, wat eigenlijk vanzelfsprekend is. Een van de meest geliefde personages in de serie is Joey, gespeeld door acteur Sjoerd Fleur. Zijn populariteit leverde hem zijn eigen programma op Videoland op: ‘Joey en z’n Matties’. Hierbij loopt hij elke week mee met iemand van de cast of crew en laat zien hoe het er achter de schermen aan toegaat.
Schrijver
Henk is een gepassioneerde schrijver die zich specialiseert in woonartikelen. Met zijn diepgaande kennis van interieurdesign en huiselijke trends, biedt hij waardevolle inzichten en inspiratie voor lezers die op zoek zijn naar nieuwe ideeën voor hun woning. Zijn schrijfstijl is helder en toegankelijk, waardoor complexe onderwerpen begrijpelijk worden voor een breed publiek. Henk’s artikelen zijn niet alleen informatief, maar ook boeiend en inspirerend, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun huis om te toveren tot een stijlvolle en comfortabele leefruimte. Met een scherp oog voor detail en een passie voor huiselijkheid, blijft Henk een gewaardeerde bron van informatie voor thuisverbetering.