Zoek
Sluit dit zoekvak.

De perfecte stopcontact hoogte voor in huis

Het bepalen van de ideale hoogte voor stopcontacten is enorm belangrijk wanneer je je woning renoveert. Een goede positionering zorgt ervoor dat je al je huishoudelijke apparaten zo optimaal mogelijk kunt gebruiken. Daarnaast is het ook erg belangrijk om veiligheid te overwegen wanneer je stopcontacten plaatst, vooral wanneer je kleine kinderen of huisdieren hebt. In dit artikel gaan we dieper in op wat de perfecte hoogte is voor de stopcontacten in je huis. 

Standaard hoogte stopcontact

Voordat we dieper ingaan op de optimale hoogte van de stopcontacten in de verschillende ruimtes in je woning is het goed om te weten wat de standaard hoogte voor een stopcontact is in huis. Meestal is het zo dat de bovenrand van een stopcontact op ongeveer 30 tot 40 centimeter boven de vloer wordt gemonteerd. Voor veel mensen is dit een comfortabele hoogte. De standaard hoogte van een stopcontact varieert echter per ruimte. Dit heeft te maken met het vochtniveau per ruimte. Hier gaan we later verder op in.

Hoogte stopcontact woonkamer

In de woonkamer wordt veel gebruikgemaakt van apparaten die stroom nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting en de televisie, maar ook aan alle opladers voor je mobiele apparaten. Ten eerste is het hier belangrijk om genoeg stopcontacten te hebben, zodat alle apparaten tegelijkertijd van stroom voorzien kunnen worden. Ten tweede is het belangrijk om stopcontacten te plaatsen op verschillende hoogtes. Maar waarom?

Lage stopcontacten met een hoogte van 30 tot 40 centimeter van de vloer kunnen worden gebruikt voor apparaten zoals lampen. Maar het is ook slim om wandgemonteerde stopcontacten te overwegen. Dit is perfect voor apparaten die aan de muur gemonteerd zijn, zoals de televisie of audioapparatuur. Hierdoor voorkom je dat er kabels langs de muur naar beneden lopen. Dit ziet er een stuk netter uit. 

Hoogte stopcontact keuken

De keuken wordt gezien als een ruimte met een hoog vochtniveau. Hier geldt als regel dat een de hoogte van stopcontact in de keuken zich op minimaal 25 centimeter van de vloer moet bevinden. Deze lage stopcontacten kunnen goed gebruikt worden voor de koelkast en het fornuis of de oven. Echter zijn er in de keuken ook hogere stopcontacten nodig voor alle apparaten die boven het aanrecht worden gebruikt. En dit zijn er nogal wat! De ideale hoogte van een stopcontact boven het aanrecht is zo’n tien tot vijftien centimeter boven het aanrechtblad.

Heb je een keukeneiland? Dan is het slim om ook stopcontacten aan de zijkanten van het eiland te plaatsen. Op deze manier heb je makkelijk toegang tot stroom zonder dat de kabels het de keukenapparaten zich over de gehele keuken spannen. Dit komt ook de veiligheid ten goede.

Hoogte stopcontact badkamer

Wanneer we nadenken over de perfecte hoogte van een stopcontact in de badkamer, moeten we weer rekening houden met het vochtniveau. Ook hier is een minimale hoogte van 25 centimeter verplicht. Veel mensen hebben hun wasmachine in de badkamer staan. De hoogte van het stopcontact voor de wasmachine moet dus op minimaal 25 centimeter boven de vloer worden geplaatst.

Wat ook erg belangrijk is bij de plaatsing van stopcontacten in de badkamer is de afstand tussen het stopcontact en waterpunten. Zo mogen stopcontacten niet worden geplaatst in een straal van 1,2 meter van het bad, de douche of de wastafel. De perfecte hoogte voor een stopcontact boven de wastafel is hier ongeveer anderhalve meter van verwijderd. Gelukkig zijn de meeste apparaten die in de badkamer worden gebruikt voorzien van een langer snoer, zodat je je haar goed kunt föhnen voor de spiegel. 

Hoogte stopcontact slaapkamer

In de slaapkamer hebben we stopcontacten nodig voor verlichting en het opladen van onze elektronische apparaten. Het is daarom handig om stopcontacten te plaatsen aan beide zijden van het bed, zodat je je nachtlampjes hierop aan kan sluiten. Ook is het handig om je telefoon of tablet hier op te kunnen laten.

De hoogte van de stopcontacten is hier een persoonlijke keuze. De slaapkamer wordt gezien als een droge ruimte, waardoor je geen rekening hoeft te houden met dezelfde regel als in de keuken en de badkamer.

Het optimaliseren van de hoogtes van de stopcontacten in je woning kan ervoor zorgen dat je gemakkelijker gebruik kan maken van je elektrische apparaten.

Picture of Henk
Henk

Schrijver

Henk is een gepassioneerde schrijver die zich specialiseert in woonartikelen. Met zijn diepgaande kennis van interieurdesign en huiselijke trends, biedt hij waardevolle inzichten en inspiratie voor lezers die op zoek zijn naar nieuwe ideeën voor hun woning. Zijn schrijfstijl is helder en toegankelijk, waardoor complexe onderwerpen begrijpelijk worden voor een breed publiek. Henk’s artikelen zijn niet alleen informatief, maar ook boeiend en inspirerend, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun huis om te toveren tot een stijlvolle en comfortabele leefruimte. Met een scherp oog voor detail en een passie voor huiselijkheid, blijft Henk een gewaardeerde bron van informatie voor thuisverbetering.

Inhoud

Nieuwe blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *