Zoeken
Sluit dit zoekvak.
pexels-expect-best-323780

Je hoort steeds vaker dat mensen hun schuur of tuinhuis opknappen, om er echt meer van te maken. Zo is het niet langer een vergeten hoekje, weggestopt in je tuin. Je kunt er bijvoorbeeld zelfs een extra kamer van maken, zodat je alles eruit haalt. Benieuwd naar onze opknaptips? Lees zeker even verder.

Bedenk een doel

Bedenk allereerst een doel voor je schuur of tuinhuis. Grote kans dat het nu vooral dient als opslagplek. Prima natuurlijk, maar je kunt er best meer mee als dit je wens is. Maak er bijvoorbeeld kantoorruimte van. Zeker als je veel vanuit huis werkt, is dat een ideale oplossing. Of richt hier een extra slaapkamer in. Handig als je een groot gezin hebt. Of als je vaak logés hebt, die je zo een eigen gastenkamer kan geven. Nog een idee? Maak een hobbyruimte van je schuur of tuinhuis. Voor al deze opties is het natuurlijk wel fijn als het er wat leefbaarder wordt gemaakt. Plaats bijvoorbeeld een raam. Zit er al een raam in, maar is het kozijn wel een keer aan vervanging toe? Dat los je makkelijk op met overzet kozijnen, ook wel bekend als ClickOver® kozijnen. Misschien zie je al meteen voor je hoe de inrichting van je schuur of tuinhuis er straks uitziet. Maar je kunt hier ook inspiratie over opzoeken. Zoek online bijvoorbeeld eens op hoe anderen een thuiskantoor hebben gemaakt van hun schuur of tuinhuis. Dat stukje inspiratie kun je ook weer gebruiken als je zelf aan de slag gaat met de renovatie!

Pak de basis aan

Voordat je toekomt aan de inrichting van je schuur of tuinhuis, is het eerst belangrijk om de basis aan te pakken. Plaats een nieuw raam of kozijn, of vervang de huidige constructie. Dat kun je ook doen met de deur. Een kunststof voordeur met kozijn staat hier goed. En is ook heel onderhoudsarm. Daar kun je dus lang mee vooruit. Ideaal als je meer een leefruimte wilt maken van je schuur of tuinhuisje. Het voordeel aan kunststof ten opzichte van hout is dat het beter isoleert. Het is daarbij sowieso een goede optie om je schuur of tuinhuis te isoleren, ook bij het dak, de muur en de vloer. En pak optioneel ook meteen het dak, de muur en de vloer aan. Qua looks doet een nieuwe lik verf op de muur al wonderen, samen met de plaatsing van een nieuwe vloer. Het is maar net wat je hierin voor ogen hebt en wat hierin mogelijk is. Bij het plaatsen van een nieuw dak op de schuur komt natuurlijk wel wat meer werk kijken. Maar omdat het om een relatief kleine ruimte gaat, is het eigenlijk alsnog te overzien.

Opruimen maar

Bij veel mensen staat de schuur propvol. Het is immers meestal een opslagplek. Maar dan wel eentje waar je maar weinig naar omkijkt. Het gevolg? Er komt steeds meer bij te staan, zonder dat je dit tussendoor opruimt. Als je de schuur of het tuinhuisje een nieuw doel geeft, is er dus eerst een flinke opruimronde nodig. Doe alle spullen weg waar je al jaren niet naar omkijkt. Misschien kun je hier iemand anders blij mee maken! Als je de ruimte echt een nieuwe invulling geeft, wil je de spullen die je toch nog bewaart waarschijnlijk liever ergens anders kwijt. Op de zolder bijvoorbeeld, of in de garage. Of laat een hoek van je schuur of tuinhuis vrij voor opslag. Daar is zo vast iets op te verzinnen.

Stukje sfeer

Zorg tot slot voor een stukje sfeer. Best lastig, denk je misschien. Een schuur of tuinhuis is doorgaans immers een vrij sfeerloze plek. Maar na de opknapbeurt is dat toch wel makkelijker te realiseren, in combinatie met bijvoorbeeld dus die nieuwe muren en vloer. Zet bijvoorbeeld mooie planten neer! En hang lijstjes met foto’s aan de muur. Ook stijlvolle meubels kleden de ruimte al aan, of je er nu een bank neerzet om op te relaxen of een bureau om aan te werken. Zorg dat je je hier helemaal thuis voelt, net zoals je dat in je woning doet!

Het is leuk om een nieuw doel toe te kennen aan je schuur of tuinhuis. Straks kun je hier je thuiswerkdagen doorbrengen. Of juist je hobby’s uitvoeren. Daarvoor wil je de ruimte natuurlijk wel eerst opknappen. Ga jij aan de slag met de bovenstaande tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *