Hoe kan ik een rotstuintje maken?
Er zijn heel wat mensen die maar al te graag een rotstuintje maken. Dit geeft een leuk effect in je tuin en het is een sierlijke manier om bijvoorbeeld planten op een leuke manier neer te kunnen zetten. Daarom is het zeker leuk om eens te kijken of je deze optie ook in je tuin kunt gebruiken.
Het kan wel lastig zijn om te bekijken waar je moet beginnen. Er zijn zoveel verschillende opties. Hierdoor kan het lastig zijn om te bepalen wat precies bij jouw tuin past. Het beste is om te kijken welke mogelijkheden er zijn en vanuit daar verder te werken. Gelukkig hebben wij alle informatie voor je op een rijtje gezet.
Hoe begin je met het maken van een rotstuintje?
Voordat je al je rotstuin ideeën op de loop kunt laten, moet je eerst gaan kijken hoe je moet beginnen met het maken van een rotstuintje. Een rotstuintje maken is niet moeilijk, maar het is wel goed om alles voor te bereiden. Zo voorkom je dat je belangrijke punten van je tuintje vergeet.
Het beste is om stap voor stap het tuintje in elkaar te gaan bouwen. Op die manier zorg je ervoor dat het tuintje er aan het einde van de rit precies uit ziet zoals jij dit graag wilt. Uiteindelijk moet het namelijk wel bij je tuin passen.
Bepaal de plek van het rotstuintje
Als eerste is het goed om te kijken waar je het rotstuintje gaat aanleggen bij een rotstuintje maken. Een rotstuintje aanleggen kun je eigenlijk overal in je tuin doen. Toch zijn er bepaalde plekken die handiger zijn dan andere plekken. Zo kun je het beste kiezen voor een plek waar je er goed naar kunt kijken, maar niet tegen aan kunt lopen.
Daarnaast is het altijd goed om een leuk zonnig plekje uit te zoeken. Je kunt het beste een plekje uit zoeken met voldoende zon, waar de vochttoevoer ook voldoende is. Zo krijgen de planten altijd voldoende water. Dit is wel erg belangrijk om rekening te houden.
Maak een ontwerp voor het tuintje
Daarna is het verstandig om aan de slag te gaan met het ontwerp voordat je het rotstuintje maken gaat. Het ontwerp kun je het beste goed op manier zetten. Op die manier kun je voorkomen dat je niet weet welke spullen je nodig hebt of hoe je het tuintje precies wilt inrichten.
Het ontwerp maken kan best lastig zijn. Het is goed om voor inspiratie wat op het internet rond te kijken. Op die manier weet je zeker dat je een goed beeld hebt van wat je wilt. Op internet zijn heel wat verschillende tuintjes te vinden.
De verschillende soorten stijlen
Voor dat je een rotstuintje gaat maken, is het goed om te kijken welke stijlen er tegenwoordig allemaal zijn. Er is niet maar één soort stijl waar je uit hoeft te kiezen. In totaal kun je kiezen uit vijf verschillende stijlen. Elke stijl heeft zijn eigen karakter. Hieronder vind je de uitleg over elke stijl:
- Bergstijl: Als je voor een bergstijl kiest, kies je voor een stijl met een hoop grote en ook grove stenen. Je zorgt in je tuintje er dan voor dat er heel wat hoogte verschil zit tussen de soorten stenen. Meestal wordt tussen de stenen dan weer grind toegevoegd en wat planten wanneer je het rotstuintje maken gaat
- Chinese stijl: Een Chinese stijl is ideaal te gebruiken als je veel water wilt gebruiken of je graag verschillende vormen in het tuintje wilt hebben. Bij een Chinese stijl gaat het wel om iets hoogte verschil, maar dit wordt vaak gedaan met een waterval en niet met stenen. Daarna voeg je heel wat planten toe
- Europese stijl: Een Europese stijl is vooral te herkennen aan gladde stenen. Er worden dus geen grove stenen gebruikt zoals bij een bergstijl. Bij deze stijl wordt er ook echt grond gebruikt en bijvoorbeeld geen zand. Hierdoor krijg je een goed verschil in de stijlen. Er worden ook ander soort planten gebruikt
- Japanse stijl: De Japanse stijl is vooral te herkennen aan gesteenden en dat er vrijwel geen planten worden gebruikt. De stenen staan centraal en er wordt dan vooral gekeken naar erg grote stenen waar je dan weer omheen kunt werken. Een rotstuintje maken doe je dan dus alleen met stenen
- Woestijn stijl: Bij de woestijn stijl kun je denken aan een hele hoop zand en wat stenen. Daarnaast worden bijvoorbeeld cactussen gebruikt in een woestijn tuintje. Bij de andere stijlen zou je niet zo snel een cactus voorbij zien komen
Voor welke stenen ga je kiezen?
Wanneer je het rotstuintje maken wilt, is het belangrijk dat je gaat kijken naar wat voor een soort stenen bij je tuintje gaan passen. Een rotstuintje met rotsplantjes buiten, kunnen erg uiteenlopen. Het is goed om te kijken of je voor een bepaalde stijl wilt gaan of dat je liever verschillende stijlen met elkaar wilt combineren.
Vanuit daar kun je makkelijker bepalen wat voor een soort steen je wilt gebruiken. Zo gebruik je bij een Europese stijl gladde stenen, maar bij een Japanse stijl niet. Het is dan goed om te kijken of je een idee hebt welke stenen je mooi vindt om wel toe te voegen.
De beste tips voor het maken van een rotstuintje
Het is wel goed om te weten hoe je het rotstuintje maken gaat. We hebben nog enkele tips voor je op een rijtje gezet, zodat je het tuintje helemaal op-en-top in elkaar kunt gaan zetten:
- Werk met verschillende hoogtes: Op die manier creëer je diepte en voorkom je dat het tuintje er eentonig uit gaat zien.
- Hou rekening met de soorten planten: Niet alle planten zijn wintervast. Hierdoor kun je niet alle planten zomaar in je tuintje plaatsen.
- Zorg voor een natuurlijk effect: Begin eerst met het neerleggen van je stenen op een natuurlijke manier en werk vanuit daar verder. Zo zorg je ervoor dat het natuurlijk blijft ogen.
- Blijf de plantjes water geven: Ook bij een rotstuintje moet je in de droge periodes van het jaar wat water geven. Anders zullen de plantjes dood gaan.
Schrijver
Henk is een gepassioneerde schrijver die zich specialiseert in woonartikelen. Met zijn diepgaande kennis van interieurdesign en huiselijke trends, biedt hij waardevolle inzichten en inspiratie voor lezers die op zoek zijn naar nieuwe ideeën voor hun woning. Zijn schrijfstijl is helder en toegankelijk, waardoor complexe onderwerpen begrijpelijk worden voor een breed publiek. Henk’s artikelen zijn niet alleen informatief, maar ook boeiend en inspirerend, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun huis om te toveren tot een stijlvolle en comfortabele leefruimte. Met een scherp oog voor detail en een passie voor huiselijkheid, blijft Henk een gewaardeerde bron van informatie voor thuisverbetering.
Nieuwe blogs
De sleutel tot perfect wonen: een harmonie tussen binnen en buiten