
Wanneer je een eigen woning hebt, dan kan het maar zo zijn dat je na een paar jaar een aantal dingen wil veranderen aan je huis. Zo kan het zijn dat je graag een uitbouw wil hebben bij je woning, dat je de keuken eens onder handen wil nemen of dat je een andere badkamer wil hebben. Het kan maar zo zijn dat je dit niet zomaar in een spaarpot klaar hebt liggen om dit te bekostigen. Daarom kun je een slimme blik werpen op je hypotheek. Hieronder lees je precies hoe je dat kunt doen.
Wat kost een verbouwing gemiddeld?
Om te beginnen is het eerst goed om te kijken naar hoeveel geld je denkt kwijt te zijn tijdens je verbouwing. Zo is het verstandig om een indicatie te maken om erachter te komen hoeveel geld je denkt kwijt te zijn aan de verbouwing. Zo moet je natuurlijk nieuw materiaal hebben, denk aan die nieuwe keuken. Ook is het goed om te kijken naar de onvoorziene kosten. Eventuele vergunningen, afwerking en een tijdelijke opslag. Als je van tevoren een goede begroting maakt, kom je ook minder snel voor verrassingen te staan.
Je hypotheek gebruiken voor een verbouwing
Om een verbouwing te kunnen bekostigen, kun je gaan kijken of je je hypotheek kunt gebruiken voor de verbouwing. Zo kan het zijn dat je je huidige hypotheek kunt verhogen. Ook kun je een tweede hypotheek aanvragen, als een soort aparte leningvorm. Op die manier kan het bekostigen van de verbouwing misschien wel rondkomen. Daarnaast kun je ook gaan werken met een bouwdepot. Deze wordt dan uitgekeerd op basis van offertes en facturen die je binnenkrijgt. Er zitten echter wel een aantal voorwaarden verbonden aan het gebruik van je hypotheek voor een verbouwing. Zo moet je woning overwaarde hebben, wordt er goed gekeken naar het inkomen van jou en je partner, er moet een taxatie worden gedaan in de woning en moet je de redenen goed kunnen onderbouwen.
Wat doet een hypotheekadviseur voor je?
Om erachter te komen of dit allemaal voor jou geschikt is, kun je gerust de hulp van een hypotheekadviseur vragen. Hij of zij geeft je hypotheekadvies voor als je wil gaan verbouwen. Zo berekenen ze hoeveel je bij kunt lenen op basis van je inkomen en je woningwaarde, wordt er gekeken wat voor jou een voordelige optie is en kun je uitleg krijgen over de looptijden, de rentevaste periodes en de fiscale gevolgen. Een hypotheekadviseur zorgt ervoor dat alles voor jou helder is op financieel gebied, zodat je zonder problemen aan de slag kan gaan met de verbouwing.