Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kleine kevertjes in huis

Kleine kevertjes in huis kunnen zorgen voor veel schade. Wereldwijd zijn er duizenden verschillende kevertjes en torretjes. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem, maar kleine torretjes in huis kunnen heel vervelend zijn. Ze beschadigen je kleding, meubels en kunnen zelfs de houten constructie aantasten. 

Afgezien van de schade die ze aan kunnen richten is het ook een onprettig en vies gevoel om kleine kevertjes in huis te hebben. Ontdek hier alles wat je moet weten over kleine kevertjes in huis en hoe je er voorgoed vanaf komt. 

Welke kevers zijn er

In Nederland zijn ongeveer 4000 verschillende kevers. We zullen niet alle kevers hier benoemen, alleen de kevers die voor overlast in huis kunnen zorgen. Je kunt in huis overigens ook torren aantreffen, zoals de boktor. De naam tor is simpelweg een andere benaming voor kever en zelfs het lieveheersbeestje is een kever. Vind hier een overzicht van de meest voorkomende kleine torretjes in huis.

Broodkever

De broodkever komt, zoals de naam al doet vermoeden, vaak voor in brood. Zitten er kleine gaatjes in het brood of andere zetmeelhoudende producten dan is de kans groot dat het om de Stegobium panaceum L. gaat. Deze kleine bruine kevertjes in huis leggen hun eitjes in het eten. Als de verpakking maar een klein beetje stuk is weten ze binnen te dringen. Een aangebroken pak pasta is een plek waar je ze makkelijk kunt aantreffen. Om van deze kevertjes af te komen moet je elke besmette bron weggooien. 

Graanklander

De graanklander is een kever die eitjes legt in graan. Het vrouwtje legt het eitje in een inkeping en dekt het daarna af. Dit hele proces is behoorlijk tijdrovend waardoor ze maar 3 eitjes per dag kunnen leggen. Denk niet dat je hierdoor minder kleine kevertjes in huis hebt. Deze kevers kunnen relatief oud worden waardoor het er alsnog veel kunnen worden. 

En zit de graanklander er eenmaal dan zullen ze bij gebrek aan graan ook andere voedselbronnen opzoeken zoals pasta en mais. Volwassen graanklanders hollen de graankorrel uit en ontpoppen zich hier gedurende een week. 

Rijstklander

De Sitophilus oryzae L. of rijstklander, is een maatje kleiner dan de graanklander. Je herkent de kever aan vier rode vlekken op de rug. De rijstklander komt van oorsprong alleen voor in tropische landen. Maar tegenwoordig zie je ze ook steeds vaker in Nederland. Het zal je niet verbazen dat je dit kleine torretje in huis vooral in rijst aantreft. 

Ook deze kever legt eitjes in een kleine opening in een rijstkorrel. De larven leven in de korrel totdat ze ontpoppen tot kever. Omdat ze vleugels hebben kunnen ze zich makkelijk verplaatsen.

Tapijtkever

Vind je kleine bruine kevertjes in huis dan kan het wel eens gaan om de tapijtkever. In het Latijns, Anthrenus verbasci L. genoemd. De kevers zelf zorgen overigens niet voor schade. Het zijn de larven die veel schade aan kunnen richten aan tapijt en ander textiel. 

De larven van deze kleine kevertjes in huis zijn 4 tot 5 mm groot. De goudbruine larven zijn bedekt met plukjes haren. Het vreemde is dat de larven na het ontpoppen tot kever kleiner zijn. Dan zijn ze slechts 2 tot 3 mm groot. 

Piepschuimkever

Een glad klein zwart kevertje in huis betekent waarschijnlijk dat je te maken hebt met de piepschuimkever. De Alphitobius diaperinus is vooral ´’s nachts actief en houdt van rustige plekjes. Daardoor kom je ze gelukkig niet heel vaak in huis tegen. 

In het geval dat deze kleine kevertjes je huis toch weten te vinden, is de kans op schade groot. Ze zitten graag in isolatiemateriaal en composthopen waar ze het beste gedijen bij een temperatuur van 25 graden. Naast het ver kunnen ze ook vogelgriep verspreiden. 

Houtwormkevers

Als huiseigenaar wil je het liefst geen houtwormkevers tegenkomen. Deze kever, en dan met name de larve, kan ernstige schade toebrengen aan houten constructies. Er zijn vier  soorten houtwormkevers die je in huis kunt aantreffen. 

  • De spinthoutkever is ongeveer 7 mm groot en heeft een donkerbruin lijfje met antennes. 
  • De gewone houtwormkever is slechts 3 tot 4 mm groot en heeft een donkerbruine kleur. 
  • De grote houtwormkever wordt ook welk bonte knaagkever genoemd. De kever is 6 tot 8 mm groot en heeft korte haartjes. 
  • De zachte houtwormkever is een beetje roodbruin van kleur en is 4 tot 6 mm groot is.
Overige kevers 

Bovengenoemde kevers zijn niet alle kleine kevertjes in huis. Je kunt nog veel meer bruine en zwarte kevertjes in huis aantreffen. Maar de meeste zijn niet schadelijk en zullen dus voor weinig overlast zorgen. Dit zijn een aantal andere kevers die je tegen kunt komen:

  • Schimmelkever
  • Meikever
  • Spekkever
  • Khaprakever
  • Diefkever
  • Messingkever 
  • Stinkende kortschildkever

Hoe kun je kleine kevertjes in huis bestrijden

Hoe je kleine kevertjes in huis kunt bestrijden is afhankelijk van het soort kever. Zitten de kevers in je kleding laat dan je kleding stomen of hang het een dag in de zon. Als kevers en larven hun plekje gevonden hebben in je eten moet je dat direct weggooien. 

Controleer daarbij ook de rest van de voorraad. Hebben houtetende kevers een weg gevonden in je huis, dan zit er niets anders op dan professionele hulp inschakelen. Je kunt dit niet zelf oplossen. 

Hoe je kleine kevertje in huis kunt voorkomen

Het is beter om te voorkomen dan te genezen. Het is een beetje een cliché, maar het is zonder twijfel beter om kleine kevertjes buiten de deur te houden. Een eenvoudige manier om dit te doen is door horren in huis te plaatsen. Zowel voor ramen als voor deuren.

Een eental andere voorzorgsmaatregelen zijn de volgende:

  • Controleer textiel regelmatig op tekenen van larven of kevertjes.
  • Let op met het kopen van tweedehands meubels, controleer ze goed.
  • Berg voedsel goed op in luchtdichte voorraaddozen. 

Met behulp van deze informatie kun je de meeste kleine kevertjes in huis voorkomen.

Foto van Henk
Henk

Schrijver

Henk is een gepassioneerde schrijver die zich specialiseert in woonartikelen. Met zijn diepgaande kennis van interieurdesign en huiselijke trends, biedt hij waardevolle inzichten en inspiratie voor lezers die op zoek zijn naar nieuwe ideeën voor hun woning. Zijn schrijfstijl is helder en toegankelijk, waardoor complexe onderwerpen begrijpelijk worden voor een breed publiek. Henk’s artikelen zijn niet alleen informatief, maar ook boeiend en inspirerend, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun huis om te toveren tot een stijlvolle en comfortabele leefruimte. Met een scherp oog voor detail en een passie voor huiselijkheid, blijft Henk een gewaardeerde bron van informatie voor thuisverbetering.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *